МІСЦЕ І РОЛЬ ТРАНСПОРТНОЇ ЛОГІСТИКИ В ЗАГАЛЬНІЙ ЛОГІСТИЧНІЙ СИСТЕМІ

Автор(и)

  • L. АCHKASOVA Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30977/ETK.2225-2304.2017.30.0.76

Ключові слова:

транспортна логістика, логістична система, задачі транспортної логістики, функціональні області логістичної системи

Анотація

У статті розглянуто підходи до визначення поняття «логістична сис­тема». Аналіз існуючих підходів дозволяє зробити висновок, що всі автори сходяться в тому, що логістична система складається з окремих взаємопов’язаних елементів, які мають функціональні зв’язки для оптимізації управління матеріальним потоком.

Визначено основні положення, які обумовили виділення транспортної логістики в окрему самостійну сферу. Були окреслені елементи транспортної логістики, які ви­зна­ча­ють склад задач, що вона вирішує.

Розгляд основних логістичних процесів підприємства – постачання, виробництво та збут – показав, що кожний з цих процесів містить процес транспортування, і дозволив зробити висновок про невід’ємність цього процесу в більшості логістичних операцій.

Аналіз задач, які вирішуються транспортною логістикою, дозволив дійти висновку про її роль в узгодженості дій та інтересів безпосередніх учасників логістичних процесів. Ця узгодженість стосується технічних, технологічних і економічних питань. Таким чином, транспортна логістика забезпечує узгодженість транспортно-логістичної підсистеми з іншими підсистемами логістичної системи.

Функціональний підхід до логістичної системи дозволяє визначити основні функціональні сфери, які втрачають свій ізольований характер при здійсненні логіс­тичних операцій. Серед всіх функціональних областей лише транспортна логістика є обов’язковою складовою на будь-якому рівні управління матеріальними потоками і в будь-якому логістичному процесі.

Основний висновок роботи полягає в тому, що транспортна логістика є не­від’ємною частиною логістичної системи, яка забезпечує технічну, технологічну та економічну узгодженість всіх її підсистем і відіграє вирішальну роль в оптимізації управління матеріальними потоками.

Біографія автора

L. АCHKASOVA, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

канд. екон. наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-04

Номер

Розділ

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ ТРАНСПОРТУ