ОЦІНКА ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО ФАКТОРА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - НАГДІЄВ, О. А. (ЕКОНОМІКА ТРАНСПОРТНОГО КОМПЛЕКСУ, 2023)
Ця стаття присвячена всебічному вивченню інноваційних та інвестиційних процесів, розкриваючи їхню внутрішню природу, економічні наслідки та ключову роль в забезпеченні ефективного використання ресурсів. Дослідження ретельно аналізує стратегії інвестування, детально висвітлюючи ключові фактори, які стимулюють інвестування в інновації, тим самим зумовлюючи необхідність вдосконалення систем управління. Основний акцент зосереджений на глибокому значенні інтеграції інновацій та інвестицій для ефективної оптимізації використання ресурсів. У дослідженні проведено аналіз економічного середовища з початку перших років незалежності Республіки Азербайджан. Розглядаються стратегічні кроки з реконструкції економіки, зокрема ключова роль державних інвестиційних програм. Особлива увага приділяється аналізу інвестицій в будівельній індустрії. Цей розгляд охоплює вплив історичного "Договору століття" та стратегічного розвитку будівельного сектора Азербайджану. Використовуючи дані з 1995 по 2021 рік, дослідження аналізує тенденції зростання обсягів основних коштів й інвестицій в основний капітал у будівельному секторі. Незважаючи на спад у 2020 році через пандемію COVID-19, сектор проявив стійкість, відновившись у 2021 році. Результати свідчать про значний приріст як у основних фондах, так і в інвестиціях протягом вивченого періоду, підкреслюючи визначальну роль сектора в економічному розвитку країни. Дослідження рекомендує розгляд інноваційно-інвестиційних процесів з двох поглядів: як внутрішніх процесів управління та як сфери використання капіталу для потенційних інвесторів. Акцентується увага на важливості ефективного динамічного управління потребами та ресурсами в інвестиціях, особливо на ранніх етапах інноваційних проєктів. Дослідження також розглядає взаємозв’язок між часткою будівництва в інвестиціях в основний капітал та ступенем економічної відкритості в Азербайджані. Стаття вказує на необхідність адаптації структури управління будівельних підприємств до інноваційно-інвестиційних процесів, включаючи створення спеціалізованих підрозділів у межах будівельних підприємств. Це дослідження підкреслює наявну взаємодію між інноваціями, інвестиціями та економічною динамікою, зображаючи їх як симбіотичні елементи, важливі для стійкого розвитку будівельних підприємств. Робота розкриває важливі відомості щодо економічної динаміки будівельного сектора Азербайджану, що може служити корисним підґрунтям для розробки рекомендацій політикам та учасникам галузі з метою сприяння стійкому зростанню і підвищенню конкурентоспроможності.