ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ТА СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ВІДНОВЛЕННЯ ВИЗВОЛЕНИХ ТЕРИТОРІЙ АЗЕРБАЙДЖАНУ У ПОСТКОНФЛІКТНИЙ ПЕРІОД - МАМЕДОВ, М.; МАМЕДОВА, Ф.; ГАНІЄВ, Х.; НАГДІЄВ, О. (ЕКОНОМІКА ТРАНСПОРТНОГО КОМПЛЕКСУ, 2021)
У статті розглядаються проведені в Азербайджані економічні реформи, цілі, окреслені галузями відповідно до Стратегічного плану «Стратегічної дорожньої карти для національної економіки та основних секторів економіки», спрямованих на реалізацію цих реформ, стратегії розвитку та проведені реформи, що здійснюються відповідно до державних програм. Відзначено важливість цих реформ для сталого і постійного розвитку національної економіки. У статті описується розвиток ненафтового сектору в рамках прийнятих в Азербайджані загальних, галузевих та регіональних програм для досягнення сталого розвитку, диверсифікації економіки, розвитку інфраструктури, спрямованої на забезпечення соціально-економічного розвитку. Так, розглянуто рівень інфраструктури газопостачання в регіонах, рівень газифікації, рівень індустріалізації, створення та розвиток інфраструктури в діючих промислових зонах, а також виконання кластеризаційних заходів та визначено, що у 2019 році 46 підприємств зареєстровані як резиденти та створено понад 8 тис. постійних робочих місць. У той же час під час 4-го етапу промислової революції в Азербайджані відбулося впровадження інновацій у сфері ІКТ, створення нових можливостей для сталого розвитку країни в результаті цифровізації та формування цифрової економіки. Досліджено важливість відновлення звільнених територій країни, оцінки сучасного стану економіки, визначення пріоритетів галузей та створення організаційно-управлінського механізму, що забезпечує поетапний розвиток цих територій. Розглянуто та проаналізовано відповідні державні укази, що визначають заходи, які необхідно здійснити для забезпечення відновлення та розвитку Верхньокарабахської та Кельбаджар-Лачинської областей і прилеглих територій, визначено конкретні напрямки організаційно-управлінського механізму щодо забезпечення їх виконання.