ФОРМУВАННЯ БАГАТОРІВНЕВОЇ МОДЕЛІ ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ - FEDOTOVA, I. (ЕКОНОМІКА ТРАНСПОРТНОГО КОМПЛЕКСУ, 2019)
У статті розглядаються сруктура та види логістичних систем з точки зору системного підходу. Дослідження формування логістичних систем є важливим як в теоретичному, так і в практичному відношенні. Метою дослідження є вдосконалення теоретичних засад формування багаторівневої моделі логістичної системи на основі концепції моделювання життєздатних систем. Запропоновано модель логістичної системи на базі методичного апарату кібернетичного моделювання життєздатних систем. Модель логістичної системи представлено у вигляді суб’єкта (метасистеми) та об’єкта управління (операційного елемента), який запропонований у вигляді ланок-елементів логістичної системи. Це дозволяє координувати матеріальні та інші потоки в логістичній системі, забезпечити життєздатні засоби розвитку та підтримки довгострокових ділових відносин, отримувати синергетичний ефект від взаємодії між ланками системи. Потоки в цій системі формуються в логістичний ланцюг, який у найзагальнішому випадку об’єднує виробника, посередників, перевізників та споживача. На основі структурно-рівневого та метасистемного підходів визначені основні рівні та структура логістичної системи. Для формування багаторівневої моделі логістичної системи запропоновано використовувати критерій диференціації рівнів, який дозволяє відповідно до метасистемного підходувиділити п’ять рівнів логістичної системи – елементний, компонентний, субсистемний, системний, метасистемний. Багаторівнева модель інтегрованої логістичної системи вимагає об’єднання різних функціональних областей та їх учасників на всіх рівнях у межах єдиної логістичної системи з метою її оптимізації та може застосовуватися для будь-яких підприємств і організацій. Запропоновані теоретичні основи дозволяють узгоджувати такі об’єкти управління в логістичній системі, як взаємодія учасників ланцюга, логістичні функції, бізнес-процеси та створювати їх певну структуру, визначати рівні інтеграції