ОЦІНКА МОТИВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВА - VELYCHKO, Ya. (ЕКОНОМІКА ТРАНСПОРТНОГО КОМПЛЕКСУ, 2018)
Метою дослідження є розробка методичного підходу до оцінки мотиваційного потенціалу працівників підприємства і обґрунтування напрямів його підвищення на основі матричного методу, виходячи з отриманого рівня його складових. У роботі використано методи логічного та порівняльного аналізу, узагальнення і групування, парного порівняння та матричний метод, що дозволило визначити ключові параметри оцінки мотиваційного потенціалу працівників підприємства і запропонувати можливі напрями його підвищення. Як основний результат роботи пропонується методичний підхід щодо оцінки мотиваційного потенціалу працівників за основними його складовими (задоволеністю роботою і силою мотивації) з подальшим вибором методів впливу, виходячи з ціннісної орієнтації працівників. Передбачається, що показниками оцінки задоволеності роботою кожного працівника і персоналу в цілому є: складність, системність, важливість, автономність і цілісність роботи. Показник сили мотивації й ціннісна орієнтація визначаються в балах за результатами анкетного опитування. У цьому разі сила мотивації характеризується в діапазоні від слабкої до сильної; виділяються провідні типи ціннісної орієнтації (ціннісна, прагматична і нейтральна), характерні окремо для кожної категорії працівників, що дозволяє судити про ефективність того чи іншого виду стимулювання щодо певної групи працівників і побудувати систему мотивування відповідно до вимог персоналу. На основі оцінки складових мотиваційного потенціалу будується матриця діагностики і проводиться градація працівників за його рівнем, а також розробляються і обґрунтовуються напрями вдосконалення системи мотивації трудової діяльності. Зроблено висновок про те, що дослідження мотиваційного потенціалу працівників дозволить виявити незадоволені в роботі потреби, ступінь реалізації вимог, які людина висуває до роботи, розбіжності в інтересах роботодавця і працівника, які необхідно подолати для створення умов ефективної реалізації мотиваційного потенціалу. Результати роботи можуть бути використані як рекомендації для оцінки й аналізу різних характеристик мотиваційного потенціалу працівників, обґрунтування пропозицій щодо формування ефективної системи мотивації праці персоналу в організації.